26 Mart 2018 Pazartesi

SİYAHIN İÇİNDEKİ SİYAH: ALGI VE TASARIM


 Bu ay, siyah renginin moda sahnesinde kimler tarafından nasıl kullanıldığını, tasarımcılar için bu rengin, daha doğrusu renksizliğin ne yönde karakter bulduğunu gördük. Peki siyah neden vazgeçilmez bunu biraz ele alalım istedik.

   Ansiklopedik bilgilerle siyahı anlatmak oldukça kolay olacaktır. Bu yazıda biraz farklı bir bakış açısı kullanacağız. Kontrastlığı açık renkler üzerinde en iyi şekilde yakalayabileceğimiz renklerden biri öncelikle siyah. Neolitik çağlarda da sanatçıların kullandığı renklerin ilki olmuş. Kontrastlıktan faydalanmışlar diye bir yorum getirebiliriz bunun için. -Bunun yanı sıra siyahın milletler için ne ifade ettiği de önemli. Çünkü bu rengin kullanımı, toplum içinde şekilleniyor ve kültürel bir farklılık getiriyor.- Siyahın boya olarak hayata girmesiyle sanat alanına girmesi de kaçınılmaz oldu. Geçen ay ele aldığımız sanat kavramı işte tam da bu konunun içine giriyor. Sanat alanında olan gelişmeler, geliştiği yere ve çevresine; ilgili alanlara da yayılıyor böylelikle. Çeşitli milletlerin siyah rengi hakkında görüşleri, devlet yönetimindeki giysilere kadar uzanıyor. Sadece siyah için değil birçok şey için söyleyebileceğimiz şeyler için konuştuktan sonra sanatçıların bakış açısını da anlamaya çalışalım.

   Yazının başında kontrastlıktan bahsetmiştik. Gözlemlediğimiz kadarıyla sanatçılar, siyahın güçlü ve tek başınalığının yetebileceğinin farkındalar. Siyahın algısının doğa üzerinde insan gözünde güçlü olduğunu kavramışlar. Siyahın yoğunluğunu ve yine siyahın azınlıkta kullanıldığı yapılan sanat yapıtlarına bakalım:

  




 Örnekteki enstalasyon çalışması acaba mavi ya da sarı renkte olsaydı yine aynı etkiyi verir miydi? Bildiğimiz gibi enstalasyon çalışmaları insanla en çok iletişime geçebilen sergileme sistemlerinden. Siyahın seçilmesinde sanatçısının bildiği bir şey var. İkinci örnekte içinde çoğunlukla açık renk barındıran bir kompozisyon var. Ama bu kompozisyonu beğenmemizin sebebi nedir? Üçüncü örnekte tamamen siyah bir malzemeye form kazandırılmış. Sadece tek renkle bir malzemenin nasıl etkili kullanılabileceği hakkında düşünülmüş. Hepsi birer düşünce ürünü diyebilir miyiz?

  Buradan yola çıkarak sanatçı ve tasarımcının algılayışını çözümleyebiliriz. Basit ve bilineni etkili hale getirmek elimizde. Farklı pencerelerden bakan insanlar da bunun için çalışarak üretime geçmişlerdir. Bunu moda sahnesinde de bu şekilde görmekteyiz. Siyahın gücünü ve algısını farkında olan ve düşünen insanlar kendi tarzlarında tasarımlar yapmışlar ve tasarımlar geliştirmişlerdir.

  Chanel’in bu ikonik ayakkabısını hepimiz biliyoruz. İncileri kadar ikonluk görevini üstlenen bu ayakkabı için ucundaki siyah kullanımının düşünülerek koyulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu siyah yerleştirmesi boyu daha uzun gösteriyor; böylelikle iyi bir başarı elde ediyor ayakkabı. Bunun dışında algısal yönden yerleştirilen siyah renginin saysak bitmeyecek kullanım alanlarının, tasarımcıların hayal gücüne hala açık olduğunu bildirmek isteriz. Tasarımcılar tarafından elden bırakılmayan bu renk, hala ilham kaynağı oluşunun farkında.
   Güçlü bir rengi tek başına nasıl güçlü halde görebiliriz? Sorunun cevabı için bol bol gözlem yapıp düşünmeli.



Merve Ödünç      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder