18 Aralık 2017 Pazartesi

MODA DERGİCİLİĞİNİN DOĞUŞU



Dünyanın ilk kadın moda dergisinin kurulumu bundan yaklaşık 150 sene öncesine dayanıyordu. Bu dergi günümüzde de severek takip ettiğimiz Harper’s Bazaar’dan başkası değil elbette.
ABD'nin tek moda dergisi olarak ilk baskısını 1867 yılında yapan dergi, orta ve üst sınıfa hitap ediyordu. Harper&Brothers şirketinin sahipleri şirketin isminden de anlaşıldığı gibi Fletcher, James, John ve Joseph kardeşlerdi. 1913 yılında Harper kardeşler dergiyi William Randolph Hearst'e sattı ve adı Harper's Bazaar olarak değiştirildi.


ABD'de 1867'den beri yayımlanan dergi, moda çekimleri, röportajları ve kapak kızlarıyla tüm dünyanın en prestijli moda dergisi olarak anılıyordu. O dönemde modayla ilgilenen, güzel giyinmek isteyen ya da ileride bu ilgisini mesleğine dönüştürmek isteyen herkes bu dergiyi satın alıyordu. E tabi derginin bir rakibi de yoktu. Emin adımlarla yolunda ilerleyen derginin başına bir güzel şey daha gelecekti. O da Carmel Snow’un Harper’s Bazaar’a geçişiydi. Peki kimdi bu Carmel Snow? Kısaca özetleyecek olursak Carmel Snow, Harper’s Bazaar’ı yorgun ve dolandırıcılığından kurtararak dinamik, oyun değiştiren bir yayına dönüştürecek kartal gözlere ve yeteneğe sahip olan kişi olacaktı. Yıllar sonra 1933 yılında, Vogue dergisi editörü Carmel Snow'ın derginin başına geçmesiyle Harper's Bazaar tarihte bir ilke daha imza attı: Fotoğrafçı Martin Munkacsi, plajda bikinili bir çekim gerçekleştirdi. O güne dek fotoğraflar stüdyoda ya da kapalı mekanlarda çekiliyordu.




 
 Sanatı ve sanatçıyı destekleyen dergi sonrasında Pop Art'ı yaratan sanatçı olarak tarihe geçen Andy Warhol ile anlaştı. Andy Warhol 50'li yıllarda Bazaar'a çizdiği illüstrasyonlarla sanat çevrelerine adım attı. Yani aslında bu dergi bize birçok ilki yaşatıyor aynı zamanda da bizi bilgi birikimi ile donatıyordu.


Peki bu dergi ülkemize ne zaman ve nasıl geldi?
Harper’s Bazaar ülkemizle 1993 yılı Ekim ayında tanıştı. Yine aynı şekilde bizim ülkemizde de ilk kadın moda dergisi olma özelliğini koruyordu.
Harper's Bazaar Türkiye'nin Ekim 1993'te yayımlanan ilk sayısının kapağında, Patrick Demarchelier'nin fotoğrafladığı Christy Turlington yer almıştı.

Bu dergi öyle özelliklere sahipti ki gerek kapak çekimleri gerek röportajları ve verdiği bilgilerle her kesime hitap edebiliyordu. Bu yüzden çok sevilen bir yayın haline gelmesi herkesin beklediği bir sonuçtu. Ve geçtiğimiz kasım ayında bu dergi ülkemizde 24. yaşını kutladı. Dergi, Kasım 'özel kutlama' sayısında 700 sayfa içeriği okuyucularıyla buluşturarak Türk dergicilik tarihinde bir rekor kırdı. Bu sayıda üç farklı kapak çekiminin dışında; cemiyet, sanat, sinema, moda, yeme-içme alanından 50 ünlü isimle siyah-beyaz karelerle çok özel bir çekim gerçekleştirerek yine çok yönlülüğünü bizlere göstermiş oldu.
 
 
Hilal Gezgin
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder