1 Şubat 2018 Perşembe

4 SANAT AKIMININ MODAYA ETKİSİ


Moda her zaman sanattan etkilendi. Belki de sanatla bağ kurmasa bu kadar heyecan verici ve yenilikçi olamayacaktı. Tarih boyunca çeşitli sanat akımlarının çeşitli koleksiyonlara etkisi görüldü, hala da görülmeye devam ediyor. O zaman 4 temel sanat akımının geçmişten ve günümüzden örneklerle modayı nasıl etkilediğini örnekleriyle inceleyelim!

Kübizm

Plastik sanatlarda XX. yüzyılın başlarında Fransa’da ortaya çıkan, doğa biçimlerinin olduğu gibi yansıtılması gerekmediğini, onun plastik bir olgu olarak görülmesi gerektiğini öne süren, nesneleri geometrik biçimlerle yansıtan, yaratıcıları arasında Braque, Picasso gibi sanatçıların bulunduğu bir sanat akımı.

Picasso
 
                           

         












geometrik yapılar ve parçalanmalar



Sürrealizm

1924’te Fransa’da ortaya çıkan, daha sonra dünya sanatına yayılan, alışkanlıkların, geleneklerin ve aklın denetiminden uzak bilinçaltı gerçeklerini vermeyi amaçlayan, bilinen, nesnel gerçekle bağlarını koparıp kendince bir gerçek, bir üst gerçek yaratma gereğini güden bir yazın ve sanat akımı.

Salvador Dali
 

 

                    

gerçek üstü kurgular ve bileşimler





Fütürizm

Fütürizm, yaşamdaki müdavim değişimden bahsetmektedir. Fütüristlere göre bu değişim sanatta da kendisini göstermelidir. Evrenin bir değişim ile var olduğunu düşünen fütüristler, geçmişe dayalı tüm akımları, sanat kuramlarını yok sayarak yepyeni bir fikir ortaya çıkarmak istemişlerdir. Var olan değişim fütüristlere göre sanatta da değişik biçimlerle ve yollarla anlatılmalıdır.

Fortunato Depero
 

                    

parlak dokular ve geometrik formlar

 

Konstrüktivizm

Resim ve yontu sanatında, yapıtı geometrik öğeleriyle kurmayı temel alan anlayış, yapılandırma.

Kazimir Maleviç
 

 

                        

mimari etkiler, yapı oyunları





Oldukça eğlenceli ve ilham verici, öyle değil mi? Daha fazlası için takipte kalın…


Deniz Coşkun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder