7 Şubat 2018 Çarşamba

SANATLA MODA SAHNESİNE YOLCULUK: FIRAT NEZİROĞLU


    Tekstil, sanat, giyilebilirlik? Sanatın giyilebilirliği konusu tartışılabilir fakat moda ve tekstil dünyasının sanattan beslenebileceği bir gerçek. Bir önceki yazımızda sanat akımlarının moda sahnesini ne yönde etkilediğini kaleme alıp, akımın hakim olduğu renkler ve formların tasarımları da o yönde etkilediğini görmüştük.

      Yazımızda bahsedeceğimiz konu, yine birbiriyle etkileşim içinde olan tekstil ile sanatın buluşması üzerine olacak. Zira sanat yapıtlarının ortaya çıkmasında tekstil malzemesinin rolü oldukça büyük. Kumaş kullanılarak, ipliklerle işleme, dokuma, örme teknikleriyle ve daha birçok yöntemle oluşturulan çalışmalar, gün geçtikçe daha da artmakta ve gelişmekte olduğundan “tekstil sanatı (fiber art)” adını alan bir sanat alanı var artık. Sanatçılar yetiştiren bu alan, hayal gücünü beraberinde getiriyor.
       
   Bu alanın sanatçılarından biri olan Fırat Neziroğlu, kendine özgü dokumalarıyla ön plana çıkan bir isim.  Dokuma yolculuğuna Moda ve Tekstil Tasarımı bölümüne girmekle başlayan Neziroğlu, giyime olan ilgisinin azlığı nedeniyle dokuma alanına geçiş yapıyor ve ilmekler ellerinde hayat buluyor.

     Dokumalarında kullandığı misina malzemesi, klasik dokuma tekniğine farklı bir bakış açısı kazandıran unsurlardan biri. Yaptığı dokuma portrelerinin, diğerlerinin aksine çözgüleri misinadan oluşuyor ve farklılığını ortaya koyuyor böylece. Yaptığı kumaş koleksiyonlarıyla, keçe, dokuma, baskı gibi yöntemlerle plastik sanatlar için yeni bir bakış açısı geliştiriyor.  Giyim alanında tasarımcılarla da çalışan Neziroğlu’nun Başak Cankeş, Arzu Kaprol, Ümit Ünal gibi isimlerle çalışmaları bulunmakta.

  Tasarımcı Başak Cankeş’in Bashaques’ markası için “The Door” koleksiyonuna kumaşlar dokuyan Neziroğlu ile tasarımcı, ikisinin de sanata olan ilgisi sayesinde bir araya geldiğini düşündürüyor. Zira Başak Cankeş’in çalışmalarına bakacak olursak; moda sahnesine, görsel sanatlarla ilgilenmesi vasıtasıyla adımını atıyor. Böylece ortaya özgün dokumalarla giyilebilir ilham kaynağı odaklı işler çıkıyor.

    



Merve Ödünç 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder