13 Aralık 2017 Çarşamba

MASKÜLEN TARZIN ÖNCÜLERİNDEN: LE SMOKING

 Feminen dünyaya adımını atan takım elbiseden bahsetmemiz için takım elbisenin tarihine biraz göz atmamız gerekiyor. Viktoryan dönemi, İngiliz Kral Charles II ile gelişimi başlayan takım elbise (erkekler için); bugünkü halini 19. yüzyılın sonlarına doğru aldı. Takımların da kadın gardırobunda yer alması binicilik alışkanlarından kaynaklanan süreçte (viktoryan dönemi) gelişti. Binicilik için giyilen kadın takımları yavaş yavaş günlük kıyafet detaylarına inmeye başladı. Birinci Dünya Savaşı’ndan önce takım elbise, kadınlar için “kostüm” olarak niteleniyor, “takım elbise” alışılmadık bir terim olarak kalıyordu. Birinci Dünya Savaşı’nın kadın giyimindeki değişime sebep olmasının nedeni ise işgal sırasında kadınların savaşta etkin bir rol oynamasıyla ve pantolon dahil olmak üzere üniforma giyilmesiydi. Askeri bir görünüm, giysi tasarımlarına da yansıdı ve beraberinde askeri tarzda tunik ceket, kemer ve palto getirdi. Savaş sırasında insanlar düz bir yaşam tarzına girdiler; böylelikle kadında takım elbise kavramı yerleşmiş oldu.
19. yüzyılda alışılagelmiş bir kadın stili
Yıkılan tabularla birlikte artık takım elbise kavramı, ünlü kadın isimleriyle de anılmaya başlayarak tarihte yer aldı. Maskülen tarzıyla dikkat çeken Katherine Hepburn de döneminin konuşulan ünlü isimlerinden biri olmuştur. Coco Chanel, bilekte biten eteği ve kürklü takım ceketiyle takımların öncüsü olsa da asıl konumuz olan Yves Saint Laurent bu konuda cesur bir tavır göstererek, feminenlikten arındırılmış bir koleksiyonla moda dünyasına adını yazdırmıştır.







1966 yılında “Le Smoking” koleksiyonunu çıkaran, bugünkü adıyla Saint Laurent markası; kadınlar için üretilen maskülen tarzdaki takım elbiseleri ile kadınlara adeta yetki vermiş gibi bir algı yarattı. Çünkü Yves Saint Laurent’in yaptığı koleksiyonda kadın kalıplarıyla oluşturulmuş erkek giysileri yer almaktaydı. Oluşturduğu farklılık da belki de buradan geliyordu. Yapılan fotoğraf çekimlerinde bile erkek tavrına bürünmüş mankenlerin olduğunu görmekteyiz. Bu nedenlerle çoğu kez eleştiri bombardımanına bile tutulmuştur. Takım elbise için ilk diyemeyeceğimiz ama takım elbisenin yarattığı algı açısından ve maskülen tarzın gelişiminde önemli dönüm noktalarından birinin Yves Saint Laurent olduğunu söyleyebiliriz.

Merve Ödünç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder