24 Kasım 2017 Cuma

ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖZEL YAZISI: BAŞÖĞRETMEN MUSTAFA KEMAL'İN GİYİM KUŞAMI


Bir insan ne kadar çok yönlü olabilir ki? Atatürk’se olur! Liderliği ayrı, modernliği ve ileri görüşlülüğü ayrı, sanata merakı ayrı bir yazıya konu olabilecek Mustafa Kemal, giyim kuşamıyla da dönemin liderlerinden oldukça ileri bir çizgide yer almayı başarıyordu. Zevkliydi, çağdaştı, temiz ve şıktı…

Oluşturduğu tarz döneminin insanlarınca büyük beğeni topladığı gibi günümüz liderlerini de etkilemekte. O zaman Öğretmenler Günü’nü kutlarken Başöğretmen’in modayla ilişkisini incelemeyeceğiz de ne yapacağız?

Türkiye Cumhuriyeti’ni her zaman çağdaş milletler seviyesine çıkarmak için uğraşan Atatürk her alanda gelişebilmemizi istiyordu ve birçok insanı Avrupa’ya farklı alanlarda eğitim almak üzere gönderiyordu. Bu insanlar daha sonra Türkiye’ye döndüklerinde öğrendiklerini burada hayata geçiriyor ve gelişimimize önayak oluyorlardı. Bunların içinde terziler de vardı ve Avrupa giyim kuşamıyla ilgili birçok bilgi edinmişlerdi.

Atatürk’ün giyiminde de İtalyan ve Fransız etkiler görülmekteydi. Fit ve güçlü bir duruş için hep üstüne tam oturan dar kesim ceketler tercih ederdi. Pantolonları geniş kesimliydi ve bu sayede daha uzun ve heybetli görünürdü. Nerede nasıl giyinmesi gerektiğini çok iyi bilen Ulu Önder, giyimin insanın kendini ifade ediş biçimi olduğunun farkındaydı. Giydiklerini taşımayı da çok iyi biliyordu ve geniş kollu ceketler bile onun dik duruşuyla üzerine tam oturuyordu.  


Günümüzde liderler ne kadar basmakalıp ve sıkıcı giyiniyor, değil mi? Oysa ki Atatürk birçok insanın bugün bile cesaret edemeyeceği parçalar kullanırdı. Aksesuar kullanmayı severdi ve ayrıntılara büyük önem verirdi. Günlük hayatında renkli giyinirdi. Papyon, kravat, fular ve şapka sıklıkla kullandığı aksesuarlardandı. Peki çoraplarına dikkat ettiniz mi? Hiçbir fotoğrafta Ata’nın çoraplarını buruşmuş halde görmek mümkün değil. Çünkü o dönemlerde erkeklerde çoraplarının dümdüz durması için jartiyer kullanımı yaygındı ve tabii ki Atatürk de onlardan biriydi.

Zaman zaman kendi kıyafetlerinin tasarımını kendi yapardı ve bizzat çizdiği de olurdu. Bir anlamda stilistti desek yalan söylemiş olmayız. Yetenekli bir liderdi!   Kaliteye her zaman önem verirdi ve Türk ordusunun kıyafetlerini de dünyaca ünlü tasarımcı Coco Chanel’e yaptırmıştı. Chanel’in tasarımları 20 yıl önceye kadar kullanılmaya devam etti.
Yazsak satırlar yetmez. O yüzden biraz da biz susalım fotoğrafları konuşsun… Öğretmenler günü kutlu olsun!


 

 

 


Deniz Coşkun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder